2009. április 6., hétfő

joghurt joghurt über alles

megkezdődött a zöldség-gyümölcs-saláta szezon. ilyenkor pedig a legjobb barátom a joghurt. egyébként is szeretem, mert egészséges és finom, de télen inkább az energiadús ételekre vágyom. és egyébként is, amikor minden hideg és jeges, akkor kevésbé szívesen eszem fehéret.
nem úgy ilyenkor.
a sima fokhagymás joghurtnál eleve nincs királyabb dolog, kiflivel mártogatni mondjuk, hozzá valami zöldség, esetleg felvágott.
ha mindehhez még némi só-bors-olivaolaj is társul, no meg rengeteg kukorica, akkor ádám egyik kedvenc körete lesz belőle, jó a bármilyen hirtelen elővett bolti elősütött-rántott borzalmakhoz(mert legalább íze van) meg jó a rettentő fűszeres husikhoz is (mert a joghurt meg a kukorica enyhe édeskés íze hűsít)
aztán ha még egy kicsi citromlé is megy bele, meg a lereszelt-besózott-kinyomkodott uborka, akkor ugye tzatziki, szigorúan kapormentes változatban, mert a kaporral engem a világból ki lehet üldözni (ez nyilván genetikailag van kódolva bennünk, mert anya sem szereti... :) )
de a legjobb, amikor egy tömlő camping sajttal keversz el egy nagyobb pohárnyi, kevésbé sűrű fajtát. a bors kötelező bele, aztán vagy valami friss zöldfűszer (oregánó, bazsalikom, snidling, petrezselyem) vagy ide is a fokhagyma (igen, bevallom, fokhagyma-rajongó vagyok!!!) ha nagyon sűrű, meglazítod egy pici tejjel, és mártogathatod bele a tortillát vagy a vékony ceruzára vágott zöldségeket, ohh, mennyei nasi.
aztán ugye az előző posztban megénekelt módon lehet édes is. én édesítőt rakok bele, ha épp ilyennek kívánom. a méz ide szerintem nem jó, nagyon fura íze-állaga lesz tőle. a kristálycukor meg nem olvad fel, szóval ha valaki nem szereti az édesítőt, marad a porcukor. persze egyikből sem sokat, épp csak annyit, hogy legyen egy kis édeskés íze. megszállottan rakom ezt mindenféle gyümölcsre - eper, narancs, málna, barack, meggy. akár gyümölcssaláta "önteteként" sokra, vagy gyümölcsjoghurtként kevésre. (ez utóbbi százszor jobb, mint amit a boltban árulnak ilyen cím alatt. és nem is lényegesen drágább.)
és a végén emlékezzünk meg a turmixokról is. Stahl Judit rózsaszín könyve óta tudom, hogy majdnem minden turmix finomabb (könnyedebb) joghurtból némi vízzel hígítva, mint tejből. a turmixok összeállításának pedig csak a képzelet szab határt, gyömbéres-körtés, almás-zabpelyes-fahéjas, banános-fahéjas, banános-csokis, sima barackos, epres, málnás, meggyes-banános, stb stb....

sokféle joghurtot lehet ugyebár kapni, és ha turmixot csinál az ember vagy mártogatóst, akkor mindegy is, milyet használ. a többi esetben viszont én szigorúan ragaszkodom az activiához. az egy dolog, hogy finomabb, meg bifidus actiregularis, viszont egyedül ennek van normális, sűrű, savómentes állaga. ez pedig egészen fontos, mert ha szottyos lesz a saláta vagy bármi a túl sok nedvességtől, az nem jó.

Nincsenek megjegyzések: