2011. december 7., szerda

így december 6 környékén eszembe jutott megint ez a mikulás-télapó kérdés. mert ugyebár vérmes keresztények, konzervatívok és jobboldaliak gyakran hangoztatják, hogy a Télapó csak a ronda szocialista kor hozadéka, semmi köze a magyar kultúrkörhoz, télapó nincs, nem lesz, mikulás van és punktum.
csak arra vagyok kíváncsi, hogy az ilyen gyerekek milyen dalokat énekelnek ilyenkor?

Suttog a fenyves zölderdő, mííkulás is már eljő
Míííkulás itt van, hó a subája
Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves mikulás

vagy hogy?

egyébként is marhaság ez az egész összemosás GyedMorozzal (gy.k. "szovjet"=orosz fagy-apó) mivel, mint a wikipédia is megmondja, Télapó egyszerűen már korábban megtelepedett itt, mint ama sokat szidott nép:
"A Télapó Magyarországon a keresztény hagyományok alapján elterjedt Mikulás alakjával egybemosott képzeletbeli, alapvetően nem keresztény figura a karácsonyi ünnepkörben. A Télapó kifejezés a 20. század első harmadában keletkezhetett, már a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonimájaként."

a télapó egyszerűen a globalizáció egyik első hozadékai közé tartozik. benne mosódik össze nálunk a keresztény Szent Miklós, a finn Jolupukki, az angol Father Christmas és az amerikai Santa Claus, hozzá csapódik a német Krampusz, valamint Gyed Moroz szánkója és hosszú kabátja.

hát olyan szörnyű ez?

Nincsenek megjegyzések: