2011. március 17., csütörtök
a tökéletes zsemle nyomában II.
háh! sikerült, jelentem megvan! sok kör próbálkozás, apróbb hiányosságok kiküszöbölése és a saját bénaság legyőzése után a legutóbbi adag már tényleg pörfikt lett. nincs többé fintorra húzódó orr, kedvetlen reggelizés, hajnalban boltba menés, itt van, szállítom a tökéletes zsömle-receptet, ami előtt még a Lekvárpusztító kényes német zsömle-ízlése is meghajtja a fejét, és azt mondja, ez finom! lecker-lecker , bizonyám.
a módosított recept szerint hetven deka lisztben elmorzsolunk alaposan 3 deka vajat, bele szórunk 2 teáskanál sót és egy nagy (10 grammos) vagy két kicsi(7 grammos) csomag szárított élesztőt és 1 teáskanál cukrot, aztán meg jól összekeverjük.
a most hozzáadandó folyadék 3 deci tej és 1 deci víz langyos keveréke (kábé, de volt már több is a víz - csak tejjel nagyon kalácsos íze volt a végterméknek)
na most dagasztjuk vagy 10 percig (komolyan, szerintem ez az egészben a legjobb) aztán 16 egyelő részre osztjuk, és tetszőleges zsömle-formát alkotunk belőlük (hosszúkás, kerek, szögletes, ahogy tetszik, érted...), sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük.
na és itt rögtön 2 igen fontos dolog. amikor megformázod, akkor legyen kb 1-1,5 cm lapos. igen, ez fura, sok kis minipizzának kinéző dolog lesz a tepsiden, de ez a cucc nekem eddig csak felfele kelt, így hidd el, el fogja érni a kívánt magasságot. és értékelhető alakú, megfelelően nagy zsömléd lesz. és ne tegyél egyszerre 6-nál többet egy tepsire, mert odaég (nem vagyok pék, ne kérdezd miért, ez tapasztalat) és lehetőleg valami vékony lemeztepsit használj. a legvékonyabbat, amit a konyhában találsz.
na most egy óráig meleg helyen keleszteni kell, meg előmelegíteni a sütőt, nálam gázsütő 6-7 fokozat, ez szerintem olyan 220 fok körül lehet. mielőtt berakod az első adagot, vagdosd be a tetejét, és kend meg hideg tejjel.
kb 10 perc alatt vannak készen. de 8 perc után erősen monitorozni kell már, mert 1 perc is elég, hogy megégjenek. ha azt veszed észre, hogy az alja már pirul, de felül még hóka, akkor nemes egyszerűséggel kapcsold be az utolsó 1 percre a grillfokozatot a sütőn. ha kiveszed, kapkodd le őket a tepsiről, át vaalmi rácsra, hogy meghűljenek.
én ezek után, ha már langyosnak sem langyosak, azon frissiben bezacskózom őket, és berakom a fagyasztóba. reggel aztán kiveszek egyet, a mikró olvasztó fokozatán kap egy percet, aztán a kenyérpirító tetejére felteszem egyik oldalával lefele is, meg másik oldalával lefele is egy menetre. így a héja fagyasztás után (ellenére) is ripiropogós lesz.
eddig anya, zsűl, meg a lekvárpusztító tesztelték, és mind elégedettek voltak vele :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
pacsi rozi!
nincs kedved kitölteni a szakdogámhoz a bloggeres kérdőívemet? 10 perc.
https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dFR4UGZQNmxna0llNUZLVGhFZDVnMlE6MQ
köszi
nap
háhh, sőt, már ki is töltöttem :)
Megerősítem, igaz, nagyon finom, nehogy én is kipróbáljam....
Életem első zsömléje, de nagyon tuti lett, ízre és kinézetre id. Én teljes kiőrlésű liszttel sütöttem, kicsit több tejet kívánt, de tökéletes! Köszönöm a receptet!
Megjegyzés küldése