2011. január 26., szerda

a tökéletes zsemle nyomában



hát olyan nagy kérés az, hogy én egy igazán jó zsemlét szeretnék enni?
a rövid, tömör és frappáns válasz erre úgy hangzik: AZ.
fene azt a finnyás fajtámat.
nem osztom azt a közkeletű vélekedést, hogy a zsemle minél nagyobb - minél levegősebb - annál jobb. bár, tulajdonképpen, ha végig gondolom, nem hallottam még senkitől, hogy szeretné, de mégis, kereslet tuti van rá, mivel itthon majd' mindenhol ilyet lehet kapni. de hát pedig az FINOMTALAN!
ennek alternatívájaként pedig már csak magos-tönköly-sajtos-izéhozé extra dolgokat lehet kapni. na ne már.
aztán amikor ősszel először találkoztam a lipóti pékség császárzsemléjével, már azt hittem, megvan. egy pillanatra összegyűlt egy cseppnyi könny a jobb szemem sarkában, a szám széle megremegett, és boldogan futva vittem haza papírzacsiban - reggeliiii! de aztán valami elromlott, gondolom elveszthették a titkos receptet valahogy a múlt hónapban, vagy kicsit korábban tán, de valahogy már nem jó. kiszárad, szétesik, csúf.
aztán ott vannak még a spar-os előre csomagolt, otthon készre süthető zsömlék is. na ezek reggelire jók, de ha kihűlnek és eltelik még 1-2 óra, akkor már nem. épp ezért problema, hogy kicsi is: 1 kevés, 2 sok. így ami megmarad az a patkányé. sajnálom tőle, no.
egyébként simán lehet, hogy én támasztok túl nagy igényeket, de hát istenem, ez van, szeretem a hasamat, no. ha már reggeli, akkor legyen reggeli rendesen. mff.
mert hogy milyen a zsömlék zsömléje?
- puha, de nem túl levegős, a kenyérnél egy kicsit tömörebb az állaga, a hétköznapi zsemle levegőtartamának maximum a 30%-át tartalmazza
- a mérete (alapterülete?) akkora, mint a sima zsemlének, a magassága azonban jelentősen kisebb, az első pontból indukálva így a súlya viszont nagyobb. érted, olyan, hogy jól laksz tőle
- nem haragszom meg, ha tartalmaz némi rozslisztet, magokat, ilyesmit, de ne legyen azért vollkorn
- csillogós-ropogós héja legyen. igaz, hogy ez nem tart ki sokáig, de az ilyen héj tovább frissen tartja a zsömi belsejét
- legyen íze. zsömle-íze.

szóval ezek mentén próbálkozom most megalkotni a saját zsömlémet. a Rozi-zsömlét, fú. keresem az ideális receptet, a megfelelő metódust.
kiindulási pont már van, egy német milchbrötchen recept. már majdnem jó. az íz kritériumot már teljesíti. kezdetnek nem rossz ez, csak még kissé upgradelni kell. például ez "és sütés előtt kenjük meg hideg tejjel" nem jött be, nem lett csillogós-ropogós a héja, sőt, tök sokáig tartott, mire lett héja, addigra az alja túlsült. és kicsit több élesztő kell bele, mert még egy hangyányival tömörebb a kelleténél - a laktató mennyiség már megvan, csak a megfelelő méretűre kell dagadnia. szóval alapvetően jól állok.
ha megvan Tökéletes, az Ultimate, az EgyReggelibőlSemHiányozhat zsölme, ismét jelentkezem :)

Nincsenek megjegyzések: