2010. szeptember 23., csütörtök

aszfaltbetyárok

nem voltam tegnap CMen, szóval lehet mondani: könnyen beszélek.nade...

tegnap este óta hangos a blogszféra meg a fészbúk meg hasonló webkettes ríltájm dolgok attól, hogy a gonosz-gonosz rendőrbácsik büntettek tegnap este mindenért, ha nem volt lámpád, ha nem volt küllőprizmád, ha fixid volt, ésatöbbi, ésatöbbi.
namármost.
megint csak azzal jövök, mint legutóbb: az én lelkem sem tiszta. nincs csengőm, láthatósági mellényt sem hordok a táskámban és a hátsó fékem a fix agy meg lánckerék. az utóbbi elvből, az előzők azért, mert felesleges plusznak érezném, úgy érzem, így is tudok biztonságosan közlekedni.
DE TUDOM, HOGY KÉNE.
(meg különben is. a szabályok nem ismerete sem mentesítene a betartásuk alól.)
és ha elkap a rendőr, és megbüntet ezek miatt, nem picsogok, hanem tudomásul veszem, mint azon döntésem súlyát, hogy nem akartam csengőt/pumpát/macskaszemet mittudoménmit a biciklimre.

kicsit arra hasonlít ez az egész szitu, mint amikor nyáron Németországban hoztak rendeletet a fixik ellen (megjegyzem a minimálfixik ellen, amin tényleg se fék, se lámpa, se semmi) - ott is picsogott mindenki, hogy hát pedig milyen biztonságosan lehet azokkal menni, sírt a szájuk, meg minden. ekkor jegyezték meg a médiában, hogy azért ez most kicsit fura, mert itt a sok újkori neohippi, aszfaltbetyár, akik tesznek minden szabályra, tettek eddig is, ez után is fognak, mi ez a hirtelen nagy felzúdulás. nem mindegy nekik, hogy egy szabállyal több vagy kevesebb, amit nem tartanak be? sokkal stílusosabb és tisztességesebb volna, ha úgy fogadnák ezt is, mint eddig mindent: használják a "szabálytalan" bringát, ha már annyira ragaszkodnak hozzá - és ha elkapják és megbüntetik őket, egyszerűen viseljék a következményeket.

de most komolyan. egy darab google-kereséssel meg lehet találni:
"A KRESZ által előírt kötelező kerékpártartozékok:
1. Fehér színű első lámpa.
2. Vörös színű hátsó lámpa.
3. Vörös színű hátsó prizma.
4. Két, egymástól független fék.
5. Csengő
6. Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken.
7. Fényvisszaverő ruházat (lakott területen kívül az úttesten éjszaka vagy rossz látási viszonyok között)."

ennyi. minden fixis tudja, hogy nincs általános érvényű döntés arról, hogy a fix hátsó agy fékek minősülhet-e. mindenki tudja, hogy első-hátsó lámpa kell. mindenki, aki kicsit is utána néz (még egyszer hangsúlyozom, egy darab, nem is bonyolult google keresés a következő szavakra "kresz kerékpár") tudhatja, hogy kellenek a prizmák, a csengő.
azt is mindenki tudja, hogy piros lámpán nem megyünk át.
ezek után ne sírjon senki, ha ezek miatt megbüntetik.
és ha nem tetszik valamelyik szabály, tessék belépni az MK-ba, és velük együtt dolgozni az újabb kresz-módisításért és racionalizálásért. vagy betársulni küküékhez, és "bringás küzdelem" másik ágán hozzátenni valamit a kerékpározhatóbb városért. de mindezek nélkül az egész csak üres hőbörgés marad, és még belőlem is csak ugyanilyen reakciót vált ki.

az más kérdés, hogy szerintem például nem szabadna biciklit úgy eladni, hogy ezek a dolgok ne legyenek rajta.

4 megjegyzés:

maifosz írta...

de rozi, prizmát meg macskaszemet már nem is lehet kapni! max. a gyerekosztályon! nekem van fékem, lámpáim, csengőm, szokott nálam fényvisszaverő cucc lenni, még bukósisak is, na de a MACSKASZEM? van valaki, akinek a macskaszem menti meg az életét? meg a küllőprizma? ez a szabály egyszerűen elavult, még a csengőre vonatkozó is, hiába van csengőm, sosem használom, mert ha felpofátlankodom a gyalogosok közé, akkor nem illik csöngetni, úton minek, gyalogosbringaúton meg minden kezemre szükség van a fékezéshez, olyan hülye helyen van az a csengő.
(szeretnék küllővillogót, de nagyon drága :( )

rozi írta...

hát, nekem simán sikerült vennem küllőprizmát bicikliboltban otthon esztergomban - oké, máshol nem is néztem, hogy van-e... és simán tök fontos ugyanis a ma oly divatos egyledes lámpák fényét hátrafele ugyan látni, de oldalra már nem igazán. így ha keresztülhaladsz a kereszteződésen, egy merőleges irányból jövő kocsinak szinte csak ezt van esélye meglátni a bringán. (oké, meg a mellényt rajtad :))
ami meg a hátsó prizmát illeti, a nagyobb (értsd nem egyledes) hátsó lámpák nagy része olyan, hogy az égőket-elemeket fedő piros átlátszó műanyagburkolat ilyen macskaszem-kialakítású, szóval eleve 2-in-1.
csengőm nekem sincs :) csöndben lázadok, de tisztában vagyok a szabályszegés mivoltával. (ugyanakkolr mondjuk amikor az esztergom-búbánat bringaúton előttem kacsázik egymás mellett anyuka és kisfia gyökkettő sebeeséggel, akkor roppant hasznos a csengő, hogy észrevegyenek)

maifosz írta...

nincs is sárvédőm (az nem kötelező), hova szerelném fel a macskaszemet? egyébként is, a bejegyzésedből az jön le, mintha minden bringás vad, alapból szabályszegő lázadó lenne, akiket most elkaptak a prizma miatt, pedig nagyon szerencsére nem. megállok a pirosnál, kiteszem a kezem kanyarodáskor, ismerem és alkalmazom a különböző szabályokat, ha ezek után valaki fényes nappal megbüntetne a prizma hiánya miatt, amikor ráadásul a városban éjszaka is nagyon világos van mindenhol, igazán ki lennék akadva.
(mármint a különböző szabályok nem egyforma súlyúak, az pl, hogy nem ölünk embert, nem ugyanolyan súlyú, mint hogy nem lopunk csokit a boltban, a büntetés is más - szerintem egy macskaszemért húszezer forintos bírságot kiszabni [ráadásul ilyen környezetben] egyszerűen szemétség. persze lehet, hogy ez csak városi legenda, nem voltam ott.)

julcsi írta...

Igazából szerintem nem az volt ezzel kapcsolatban felháborító, hogy a rendőrségnek eszébe jutott, hogy ellenőrizzük a bicikliseket, hanem az, hogy pont a CM-en. Hogy minden figyelmeztetés nélkül. Mert ha az a cél, hogy biztonságos legyen a közlekedés, akkor szerintem illett volna egy rendőrségi közleményt megjelentetni, hogy a mai naptól fokozott figyelemmel kísérik a rendőrök, hogy a biciklisek is mindig a kresznek megfelelően közlekedjenek. És ezek után nap közben 1-1 helyre a biciklis utanra rendőrt állítani. Az korrekt, és rövid idő alatt célt ért volna. Na de kérem, egy biciklis örömünnepre kivezényelni a rendőröket, elég övön aluli, nem? Olyan, mint amikor a Balatont körbefutó verseny alkalmával minden évben 5-10 autóst megbüntetnek, akik a futóikat kísérik, ugyanis a kiadott térképen be van jelölve egy kis utca, hogy azon ajánlatos átmenni autóval, csakhogy az egyirányú. És a legtöbben úgy gondolják, az az össz-vissz 5 méteres szakasz csak nem számít. Mi is így gondoltuk idén nyárom, meg is bírságoltak. De akkor is, ha hibát követtünk el, felesleges szemétkedésnek éreztem a rendőrök részéről kihasználni a nyaraló/sportoló ember tájékozatlanságát.
Ugyanezt érzem ebben az ügyben is. Igen, a biciklisek is hibáztak. De miért kell rögtön legombolni róluk 5-10 ezer forintot. Miért nem lehet előre szólni, hogy fiúk-lányok, mostmár TÉNYLEG tartsátok be a játékszabályokat, mert különben bekeményítünk?