2009. március 4., szerda

curry

a curry jó dolog, nagyon jó, és vidám sárga lesz tőle az ebéd is. csak nem mindenki szereti és nem mindenhez passzol.
múltkor összedobtam egy jó kis tésztát, amiban nagyon ott volt, bár azért van még mit csiszolni a recepten.
a tészta lassabban főtt meg, mint ami a rávalónak kellett, szóval igazán gyors kaja.
szóval 4 hagymát szálasra vágtam, olivaolajon megpirongattam. amikor már összeesett rendesen, meg kicsit az alja is megpirosodott, raktam rá sót, borsot, curryt, felkarikázott virslit és kevés vizet, ezzel rotyogtattam még egy darabig. a vizet nem szabad hagyni mind szétfőni, egy kevés kell, hogy maradjon rajta, ne legyen teljesen darabos a dolog, mikor rákerül a tésztára (vagy ha mégse maradt rajta víz, akkor a tészta főzővizéből kanalazzunk rá egy keveset)
jó volt, fincsi volt.
viszont. frankfurti virslit tettem rá: ennek elég erős volt az íze és túl nagyok voltak a virslifalatok, így legközelebb biztos más lesz rajta, mondjuk apró kockákra vágott sonka (alapból gépsonkára gondoltam, de lehet kipróbálom majd valamilyen füstölt-félével, vagy baconnel, nem tudom, mit fog szólni egymáshoz a füstös íz meg a curry... majd beszámolok róla)

curry témában Stahl Juditnak van egy nagyon jó lencsekrémlevese : a lencsét hagymával, babérlevéllel, sóval kell feltenni főni, meg cayenne bors is kéne, de az nekem sosincs. ha megfőtt, ezt kell kevés joghurttal összeturmixolni, még egyszer megforralni és tádámm, kész. na ezt a receptet fogom én tésztává fejleszteni (azért tésztává, mert laktatóbb, mint a leves, gyorsan kész van és ádám is szereti - de legalábbis biztosan befogadóbb lesz felé :). a terv, hogy jóval kevesebb vízzel főzőm majd, mit levesként - hagyom, hogy majd' mindet magába szívja. ugyan úgy turmixolom joghurttal, de nem mindet - teszek félre a lencséből, hogy maradjon kicsit darabosnak is. végül pedig valamilyen füstölt húsfélét - vékonyra és apróra vágott kolbászt vagy angolszalonnát vagy valamilyen érlelt sonkát kicsit megpirítok és ezt keverem még bele. remélem, jó lesz, majd beszámolok róla, ha igen (meg ha nem, akkor is. de ez nem fordulhat elő :P :) )
update: megcsináltam, pirított baconnel, nekem nagyon ízlett :)

ha van még csudajó currys receptetek írjátok meg légyszi kommentben (anya! ha erre jársz, akkor azt a fini tojáskrémet, amit régebben csináltál!)

3 megjegyzés:

cserepj írta...

Egy csirkemellet felvágsz kockákra, meg egy hagymát apróra.

Hagymát olajon üvegesre, rá a csirkét, amíg kifehéredik és elkezd levet engedni. Amikor kifehéredett mehet rá só, curry, majd pici vízzel felengeded - nem kell sok. Fedő rá, párolódjon, puhuljon. Én úgy 10 perc után szoktam rátenni egy 2 decis főzőtejszínt, majd úgy 25 percnél egy egész konzerv darabolt ananászt (a leve is bele szokott menni). Mehet áztatott mazsola is bele, de az még korábban akár.

A végén még teszek rá curry-t. Az ananásznak nem kell sok, max 5-6 perc különben szétfő.

FŐtt jázmin rizs szokott lenni a köret, frissen tört borssal lehet még a tálaláskor kicsit feldobni.

rozi írta...

huhuhúú, nagyon jól hangzik :)

Névtelen írta...

Na, itt vagyok.3x2kockasajt (különféle),6 kemény tojás 20 dkg vaj,mustár, hagyma nagyon apróra vágva, só, bors, piros paprika, curry.
Amúgy szerintem a fele is elég. És mivel sosincs kedvem sokáig kevergetni, a botmixerrel rá szoktam segíteni.
Ja, és Sasha itt közben nagyon jó.
Anya