2008. október 16., csütörtök

dió


tegnap meggyőződtem róla, hogy a dió különleges inteligenciával van megáldva, valamint hihetetlen rejtőzködő képessége van.
a tapasztalat természetesen kistarcsáról való. ki kellett menni már ugyis a meleg ruhákért, meg kivinni a nyáriakat. ha pedig már ugyis mentünk, akkor úgy ütemeztük a dolgot, hogy ha gazt égetni nem is, de legalább a diót begyüjteni legyen időnk.
arra hamar rájöttünk, hogy a "leverik a diót" elég buta kifejetzés. a dió ugyanis semmilyen ütlegelésre nem reagált, hiába csapkodtuk az ágakat bármivel. hathatós megoldásnak a leugrálás bizonyult: ádi felmászott, és addig ugrált az ágakon, amig bármi is potyogott levélen kivül.
ezek után következett a begyüjtés, amikor is alkalom kinálkozott a már emlitett különleges képességek megfigyelésére.
az inteligenciát az mutatja, hogy borzasztó jól el tud bújni, irányitott eséssel képes a fárol kapásból a tüskebokorba, vagy - elképzelésem nincs, hogyan - a 3 hetes gazkupac ALÁ pottyanni. ez egészen biztosan nem lehet véletlen, és mivel felfognom a hogyanját nem sikerült, azért egy, az emberinél magasabb szintü képpességnek, inteligenciának tulajdonitom.
valamint a rejtőzködő képességnek köszönheztően a diónak van egy olyan tulajdonsága, hogy csak IDŐNKÉNT észrevehető. mással legalábbis nem tudom magyarázni azt, hogy még akkor is több maréknyit találok, amikor vagy negyedszerre fésülöm át négyszetcentiméterenként ugyanazt a területet. igy hát minden alkalommal, ha végre észrevette egyet, nem mertem elforditani a fejemet, merg biztos voltam benne, hogy mikor visszanéznék,nem találnám...
ha a többi diófa esetében nem találkoztatok még hasonló furcsaságokkal, mindeképpen szóljatok, akkor be kell vizsgáltatni a tarcsit, mindenképp.

5 megjegyzés:

julcsi írta...

látszik hogy beléd ivódott itt az egyetemen a mérnöki és természettudományos szemlélet, kedves nővérkém.

mátépajtás írta...

mi faluhelyen teszunk a fa ala par lopokrocot, leverjuk a diot, osszehajtjuk a pokrocokat es mar lehet is vinni

rozi írta...

a pokroc még csakcsak, de lovat sehol nem találtunk a kötelben...

julcsi írta...

akkor elég lett volna minket meglátogatnod, mert van lópokrócunk is, meg lovunk is jean-a-ló személyében.

Névtelen írta...

mi lesz, ha még meg is kell pucolni????????? azt a fránya intelligens diót???????????
Anya